logo stozer cz brac

Krizni stožer otoka Brača

background stozer prazan

NOVO:

Objavljujemo učestala pitanja i odgovore o korona virusu.

Pitanje: "U svim preporukama se stalno spominje izbjegavanje bliskog kontakta. Pa onda neki kažu tri metra, pa neki kažu metar i pol, pa dva metra, pa se zatvori u sobu, pa nemoj u šetnju, pa ovo-ono... Što je taj "bliski kontakt", mislim ono - kako ga vi doktori ustvari definirate?"

Odgovor: Definicija se mijenja ovisno o epidemiološkoj situaciji na terenu, pa HZJZ redovito radi revizije te definicije.
Koliko pratim razvoj stvari (a pratim, što ću drugo?), trenutno je važeća verzija 11 (ne, ne šalim se, zaista se toliko često mijenjaju!) koja kaže ovako nekako:

Bliski kontakt uključuje sljedeće:
- dijeljenje zajedničkog kućanstva s osobom kojoj je dijagnosticiran COVID-19
- izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (rukovanje, poljubac, zagrljaj... i još neki oblici tjelesnog kontakta kojeg morate sami zamisliti jer ima i djece koja ovo čitaju, jebiga
- nezaštićen izravan kontakt s izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili ako se bolesnik iskašlje izravno u osobu)
- kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od 2 metra u trajanju duljem od 15 minuta
- boravak u zatvorenom prostoru (čekaonica, učionica, trgovina) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra.

 

Pitanje: "Živim u mjestu, koje vrvi komaracima, pa mislim da je posve logično pitanje -- može li se ovaj virus prenositi ugrizom komarca ili putem krvi?"

Odgovor: Ne. Ni krvlju, ni transfuzijom, ni ugrizom kukaca, ni putem otvorene rane ili ozljede.

 

Pitanje: "Kada bolesnik od koronavirusa više nije zarazan za okolinu, kada se može vratiti među druge ljude?"

Odgovor: Pozitivan bris sluznice dišnog puta na virus znači da osoba nosi virus i zarazna je (svejedno ima li simptome ili ne -- vidi prethodno pitanje i odgovor).
NEGATIVAN nalaz virusa na sluznici (po pravilu bi to trebala biti najmanje DVA uzastopna negativna nalaza u razmaku od 24 sata) i izostanak simptoma bolesti znače dvije stvari:
a - ta osoba je zdrava
b - ta osoba nije zarazna.

 

Pitanje: "Što to znači kad je netko pozitivan na SARS-CoV-2, ali nema COVID-19?"

Odgovor: POZITIVAN nalaz virusa (SARS-CoV-2) na brisu sluznice dišnog puta, koji NIJE praćen kliničkom slikom sa simptomima koronavirusne bolesti (COVID-19) znači:
a - osoba je inficirana virusom, ali se još nalazi u početnoj fazi bolesti (u inkubaciji), pa se simptomi mogu pojaviti za koji dan, ali i ne moraju, jer...
b - osoba je inficirana virusom i već je prošla vrijeme inkubacije - dakle, ustvari IMA bolest (COVID-19) ali ju prebolijeva bez simptoma (tzv. asimptomatski oblik bolesti), što se opaža u 5%-25% inficiranih (postotak ovisi o dobi oboljelog i njegovom općem zdravstvenom stanju).

VAŽNO je da je u oba slučaja (a & b) osoba s pozitivnim nalazom SARS-CoV-2 izvor infekcije, dakle ZARAZNA za druge osobe, iako nema nikakve simptome

 

Pitanje: "Ostajem doma. Da mi vrijeme prođe korisnije, želim šiti svoju masku za lice. Je li to u redu? Ako jeste, od čega i kako?"
- - -
Odgovor: "Maske - ni one kirurške, ni one kućne - nisu idealna zaštita; no, nisu ni naodmet - ako već ne iz infektoloških, a ono iz psiholoških i socioloških razloga na prvom mjestu.
U redu je imati svoju osobnu višekratnu masku, dapače ima to i svojih prednosti. O tome se nađe dosta savjeta na webu, pa evo dva koja se čine dobra za početnike".

https://is.gd/ZrSdjC
https://smartairfilters.com/en/?p=9780


Pitanje: Kažu na TV da imamo 4 pacijenta koja su ozdravila. Što to znači - "ozdraviti", u slučaju koronavirusne infekcije?

Odgovor: Prema preporukama stručnjaka, kriteriji za otpust iz bolnice i izolacije ("discharge criteria", kod nas prevedeno kao "kriteriji ozdravljenja", iako bi pravilnije bilo "kriteriji za otpust") su:
1 a - izostanak kliničke slike bolesti tijekom 3 uzastopna dana (nema vrućice, nema simptoma od strane dišnog sustava, uredan ostali klinički nalaz pacijenta) kod pacijenata sa simptomima bolesti
1 b - kod osoba koje nisu imale simptome nego bile "na promatranju" u karanteni - 14 dana bez simptoma
2 -- najmanje dva uzastopna negativna nalaza na virusni antigen u uzorku sluznice nosa i ždrijela (u razmaku od najmanje 24 sata)
i - kada bude dostupan takav test -
3 -- nalaz trajnih antitijela protiv koronavirusa u krvi pacijenta, kao dokaz stečenog imuniteta.
- - -
(izvor: "Discharge criteria for confirmed COVID-19 cases", Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti, ECDC)

Podijeli ovaj sadržaj

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare to WhatsApp

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.